Activitats III: Llengua

Test

En pocs minuts esbrinareu què en sabeu sobre l'ús de la llengua que fa Moncada a la novel·la Camí de Sirga. Accés a Test Llengua.

 

Activitats de suport

La llengua esdevé -en l'obra de Jesús Moncada- matèria de creació i, alhora, de preservació perquè ha permès fixar en l'imaginari col·lectiu termes relacionats amb un món, el de la navegació pel riu Ebre, que ha quedat reduït a un simple element de diversió o de turisme.

Així cal analitzar en profunditat els usos lingüístics que fa i que determinen el seu estil perquè són un element actiu dins el procés de mitificació de Mequinensa, el seu indret literari.

 

ACTIVITAT 1

Resumir en un esquema els trets més remarcables de la parla de la Franja de Ponent. A més, indicar per quins motius històrics i geogràfics aquests territoris són de parla catalana.

Podeu consultar:

Quaderns virtual de l'Xtec

Mapes Vius de Linguamón

Els sons del català

 

ACTIVITAT 2

Debat: la importància del model lingüístic i dels seus usos en l'obra de Moncada.

 

ACTIVITAT 3

 

Argumentar en un informe el posicionament lingüístic de Moncada a partir dels materials presents en el web com ara Capital humà de TVE i la importància dels usos lingüístics en la seva obra literària.

 

ACTIVITAT 4

Diccionari del llibre.

Durant la lectura de la novel·la, haureu de fer un llistat amb les expressions més característiques relacionades amb el món de la navegació fluvial per l'Ebre i un altre amb les locucions i/o refranys que Moncada utilitza a Camí de Sirga.

 

  

BLOC- Creació literària

Per poder entendre els mecanismes de creació literària cal escriure i penjar en el bloc de creació un article seguint les següents indicacions:

Creació d'una petita narració en què hi siguin presents els termes relacionats amb el món fluvial de Moncada i amb tantes locucions o refranys es puguin introduir en el text -amb un mínim de 5.

Tots els articles del bloc han d'anar signats i han de ser etiquetats: "Creació literària, llengua".