Espai

 Isidor Cònsul a l'article "Faulkner, García Márquez, Juan Benet, Jesús Moncada" del bloc Normalització.cat de l'Ajuntament d'Alcúdia (Mallorca) escriu:

"La vella ciutat de Mequinensa és ara una carcassa enrunada buida i colgada d'aigua des de 1970, a la cua del pantà de Riba-roja. Es podria parlar d'una realitat morta i oblidada si no fos que continua vivint gràcies a Jesús Moncada, que ha recuperat, en la màgia de la literatura, els topants perduts d'uns paisatges d'infantesa i joventut. Els seus, i just com succeeix a l'obra de Faulkner i de García Márquez. Amb les diferències que fan al cas, és clar, però també amb la singularitat que Moncada no dissimula el nom de l'indret. Si Yoknapatawpha recorda Lafayette, Macondo té a veure amb Aracataca i Región se situa més o menys a la província de Lleó, Mequinensa és Mequinensa, la ciutat reviu amb estricta precisió històrica i l'autor té cura d'apuntar carrers i places i dibuixar les traces d'un urbanisme medieval colgat sota l'aigua. Des d'aquesta perspectiva, és innegable que l'obra de Jesús Moncada s'insereix en la línia que va de Faulkner a Benet, passant per García Márquez. Del Mississipí a l'Ebre"

Mequinensa és, doncs, un espai literari en què conviuen el record de la població desapareguda i el protagonisme del riu.

El web "Jesús Moncada. Espais literaris" coordinat per Miquel Viladegut  conté les localitzcions més emblemàtiques de l'obra de Moncada a partir de textos seleccionats que són il·lustrats a partir de mapes efectuats pel mateix Moncada.

 

El video del programa "Valor afegit" de TV3 acosta als records dels qui encara viuen del riu:

El programa L'Ebre: Camins d'aigua ens ajuda a comprendre la importància estratègica de Mequinensa